https://www.high-endrolex.com/29

FANATIC   |  F2   |  TABOU   |  GAASTRA   |  MAUI SAILS   |  SIMMER   |  VANDAL   |  GAASTRA KITE   |  UNIFIBER   
imgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg
Akce týdne


Aktuálně

Stará se o vás

Pavel Šeba
SKYPE: Skype Me
Email: surfcentrum@fanatic.cz




Všeobecné informace




Počasí a webkamery




 MT TEAM - Karpatos 2012 - průvodce + crashes video

Protože nám chodí spoustu emailů, a celkem překvapivě dost lidí by chtělo vědět více informací, říkali jsme si s bráchou, že ve spolupráci se Surfcentrem připravíme rozsáhlejší článek právě o této destinaci. I my než jsme odjížděli, jsme hledali, co možno nejvíc informací o ostrově, protože jsme se vydávali do neznáma.

Pomohl nám kamarád „píčus“ který je na Karpathosu jako doma. Velký dík patří Mišovi Galbavému, který se postaral o ubytování, takže když jsme dorazili, vše bylo zařízené + nám ukázal co jak. Teď víme, jak je důležité mít na místě kam jedete kamarády, nebo alespoň na někoho kontakt. Další důležitou osobou byl „lokál“ Radko Kutík, který se o nás „staral“ v tom smyslu, že když sem přetrh trapézové úvazky, ztratil nástavec, nebo když brácha zlomil kloub a ráhno, vyřešil to Radko.

V podstatě než jsme vyrazili na tento větrný ostrov, z každé strany jsme slyšeli jak je to tam nejezditelné a poryvové, ale na druhou stranu jsme měli jistotu každodenního surfování.

Věděli jsme, že je potřeba mít na ostrově auto, a tak jsme se na začátku léta sbalili a jeli po ose Rakousko – Maďarsko – Srbsko – Makedonie – Řecko, kde v Athénách sednete na trajekt, který vás vyhodí na Karpathosu v malém městečku Pigadia, kde jsme i po celou dobu  bydleli.

Cesta byla celkem v pohodě, jedete pořád po dálnici, až na Makedonii, ale tu přejedete během 2 hodin. Pokud jedete ve dvou a střídáte se, dá se to ujet za 24 hodin.

Počítejte, že vás poplatky vyjdou na cca 50 €/cesta.

Trajekty z Athén na Karpathos jezdí každé pondělí a pátek. Je třeba si dát pozor, jakým trajektem pojedete. Pondělní jede 17 hodin, páteční 24 hodin. Každý trajekt staví na ostrovech, které jsou po cestě, něco jako linkový modrý autobus u nás když cestou z ČB do Prahy staví v každej „prdeli“ :-)

Cena trajektu závisí na typu auta + se platí osoba. Osobní auto (jeli jsme Roomsterem) stojí z Athen cca 90 €/cesta, osoba 39 €/cesta

Je možno zakoupit si kabinku/kajutu, tam si ale připlatíte cca 50 €. Co jsme se bavili s klukama z Německa, kteří to jednou zakoupili, je to prý vyhození 50 € do moře – zbytečné!

Stačí si vzít na palubu spacák, nebo i karimatku a v pohodě se vyspíte na zemi v mezipatře, oproti kajutě to prý není nijak velký rozdíl. :-)

My jsme takto spali i s našim pesanem Snikrsem, kdy sice mají v nejvyšším patře box na psy, ale pokud vezmete svému chlupatýmu kamarádovi pelíšek, nebo cestovní přepravku, nikdo vám nic neřekne.

Po příjezdu na Karpathos jsme byli mile překvapení, jaký je to krásný ostrov. Bydleli jsme v městečku Pigadia (přístav) kde najdete spoustu restaurací, barů, obchůdků.

Dojížděli jsme každý den cca 15 minut jízdy autem na spoty, kde se surfuje.

Je pravdou, že pokud foukalo silné Meltemi, bylo to na hlavních spotech u půjčoven nejezditelné, takže ti co neměli auto, brali to nejmenší, co v půjčovnách bylo, často i 3.4, nebo 3.7 a wave boardy. V těchto dnech jsme trénovali na „secret“ spotu, kam jezdí pouze lokálové nebo pár kluků co trénujou freestyle. Na vodě bylo vždy max 6 lidí. Výhodou tohoto ostrova je, že vítr fouká celý den, takže pokud jsme chtěli být na vodě úplně sami, šli jsme na vodu někdy až třeba kolem 5 nebo 6 hodiny odpoledne. Je pravda, že některý dny byl vítr hodně poryvový a nárazový, ale dá se na to postupem času zvyknout.

Míst k surfování je ostrově celkem dost. Čím více směřujete k severu, tím vítr slábne. Pro dovolenou na tomto ostrově bychom doporučili buď půjčit si auto, nebo v lepším případě přijet po vlastní ose.

Pokud máte obytku, dodávku, není problém s kempováním přímo u vody. Na místě zvaném Luv spot, kde se při silném větru tvoří celkem slušné vlny (bohužel viděli jsme jen z fotek, protože za celou dobu pobytu jsme na tomto místě jezdili asi jen 3x a vždy jsme zvolili dny kdy vítr nebyl až tak silný) tak na tomto místě bylo celé léto „vyprodáno“ Všude plno obytných vozů, dodávek, a to jen cca 5 m od vody.

Ubytování se dá sehnat prakticky kdekoliv. Super drahý je to u hlavních spotů. Je lepší si pak půjčit skůtra, a dojíždět z malých vesniček, které jsou cca 10 min od míst, kde jsou půjčovny.

Právě na těchto spotech jsme jezdili ve dnech, kdy byl slabší vítr, nebo na předpovědi nebylo nic. To jsme si pak užívali stabilní vítr na 4.5 – 4.7 kdy vítr byl pouze na těchto místech, a o kilometr dál nefoukalo. Někdy to bylo až neuvěřitelné, kdy všude jinde byl „olej“ a jen na spotech u půjčoven vítr padal ze skály a dalo se jezdit na super čopu.

Určitě bychom doporučili navštívit tento ostrov, ale spíše za předpokladu, že budete mobilní a budete moci odjet na místa, kde vám vítr bude sedět a nebudete se na vodě trápit. Může se vám totiž také stát, že za celých 14 dní, nebo i déle, budete sedět na břehu a přát si aby vítr nebyl tak silný :-)  nebo se na vodě budete prát s 3.7, která bude stejně velká.

Nám se celkově líbilo. Jezdili jsme asi na 7 spotech, poznali jsme spoustu nových kámošů, z Francie, Rakouska, Německa, Švýcarska, Slovinska, z Čech…a příští léto už se zase těšíme.

Víc už nás nenapadá, snad to někomu třeba pomůže v rozhodování, kam vyrazit na dovolenou.

MT team

Na závěr video sestříhané z největších "držek" :-)




© 2011 - 2024 Surfcentrum Všechna práva vyhrazena    ||    WebDesign, e-SHOP & hosting by 1K Design! Reklamní předměty
Reklamní plachty Reklamní propisky, reklamní tužky Zboží pro domov Partneři