https://www.high-endrolex.com/29

FANATIC   |  F2   |  TABOU   |  GAASTRA   |  MAUI SAILS   |  SIMMER   |  VANDAL   |  GAASTRA KITE   |  UNIFIBER   
imgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimgimg
Akce týdne


Aktuálně

Stará se o vás

Pavel Šeba
SKYPE: Skype Me
Email: surfcentrum@fanatic.cz




Všeobecné informace




Počasí a webkamery




 Tom Parýzek - Tenerife story - part 1

Hola amigos! sepsali jsme pro vás pár řádek o našem nápadu přestěhovat se na Tenerife.

Cesta  České Budějovice - Huelva (ŠPANĚLSKO)  3000 km

Zvolili jsme přemístění autem. Za prvé jsme museli brát dost párů bot, sukýnek a triček a taky proto, že  členem naší posádky je surfařskej pesu Snickers. Ten nesmí nikde chybět.  Nechtěli jsme riskovat, že vystoupíme na Tenerife a Snickers v USA... znáte to s těmi zavazadly..

U Plzně už zbytek posádky spal a tak se mnou mluvila jen navigace Sygic, která nás dovedla bez větších potíží přes  Německo k první zastávce ve Francii. Dvě noci u kamaráda windsurfaře na kouzelným místě v horách. Další nocleh jsme bookli v místech mezi Barcelonou a Valencií ve Špáňu. (viz. foto č. ... chatka)  Poslední přespání v místech mezi Sevillou a Huelvou, už blízko od přístavu.

Abyste si nemysleli, že jsme ¨dámičky¨ (má žena promine, ona samozřejmě dáma je), klidně jsme to mohli dát s přespáním v autě na benzínách. Jenže vzhledem k situaci ve Španělsku nás lidi odrazovali. Zvlášť od Barcelony po pobřeží se prý nevyplatí riskovat. A přijet na Tenerife bez cajků by byl vopruz. Naše auto naložené k prasknutí, s rakví a prknama na střeše doslova prosilo o vykradení. Vybírali jsme tedy ubytování podle možnosti parkování.

Trajekt jsme zaplatili cca 1,5 měsíce předem u společnosti Armas. Pohodlné kajuty měli vlastní sprchu a záchod. Kdyby nebyly chvílema vlny jako hovado, cítili bychom se jak v hotelu. Na recepci nás hned hnali se psem do posledního patra - na střechu trajektu.  Klece pro psy byli pod hlavním komínem kde nebylo slyšet vlastního slova.(asi aby ztlumili štěkot psů) A venku nebylo zrovna vedro, natož v noci.  Tak jsme  Snikymu za extra příplatek dokoupili psí kajutu...ne, dělám si prdel :) strčili jsme ho do batohu a propašovali k nám do postele.  Po cca 40 hodinách jsme byli na místě. Vylodili jsme se asi ve tři ráno v Santa Cruz de Tenerife, protáhli jsem to ještě na jih a zapíchli v El Médanu. Foukalo celou noc... jsme tu správně, říkali jsme si.

Prvních pár dní jsme zakotvili v Surf Hotelu ve vesnici San Miguel. Za pár dní jsme našli byt v centru El Médana. Ty prachy za ten luxus (mluvím o výhledu na vodu,ne o výbavě bytu) stály. Během hledání místa, kde budeme bydlet dál jsme potkali týpka z Venezuely. Teď už je to kámoš, ale tehdy nám pomohl s dalším ubytováním jen tak.. protože chtěl. Díky němu se teď pohodlně rozvalujeme v bytě se dvěma ložnicemi ve města San Isidro,takže jestli chce někdo přijet a přispět na nájem,je vítán :)  

San Isidro je na mapě kousek nad El Medanem, autem cca 5-10 min. záleží jak moc je zazděnej spojovací kruháč mezi těmito městy. Rozhodně je dobré mít auto. Místní doprava funguje/nefunguje jak se jí chce. Autobusy jsou pěkné a moderní ale jízdní řád tu nejspíš někdo zapomněl vymyslet. A tak lidé sednou na zastávku a čekaj jestli autobus pojede nebo ne. 21. století na Maňana ostrově :)

Jsou tu i další čecháčci , co nám dali dobré tipy. Nebudeme je jmenovat, aby je všichni neotravovali, tak jako to děláme my :)

Vítr

Nejsme tu ještě dost dlouho, abychom mohli sypat ověřené statistiky o větru (ty vám poskytne windguru),  tak jenom zprostředkovaně. Letošní zima se prý perfektně povedla a foukalo téměř pořád.  Místňáci kroutí hlavama nad tím, že jsou tady hluché měsíce, co se WS a kite turistů týče, protože tady se to nevypíná.

My jsme na ostrově od března a asi bych spočítal na prstech jedný tříprstý ruky, kolik dní nefoukalo. (Pro kitery bez přestávky). Moje lepší polovička zatím nejvíc jezdí 7m kite a asi dvakrát vytáhla 9tku. Protože ''bejby'' nemá ve výbavě 5tku kite, musela i párkrát sedět v koutě.

Já byl na vodě s plachtami 4,0 až 4,8.

Něco málo o spotech:

El Cabezo wave spot - ráj pro ty, kteří dávají přednost vlnám. Vítr side-on, dobrý vstup do vody, vítr stabilní.

El Medano bay - kite/winsurf spot je pomyslně rozdělen pro kite a windsurf a zdá se, že s tím nikdo nemá problém. Pláž je dlouhá a písčitá. Voda je trochu bramboračka ale dá se najít lepší místo na skok. Když sjedete blíž ke břehu, zablbnete si i v pěkných vlnách.  Na pláži probíhá výuka a v létě to tu bude asi divoký :)

La Tejita - flat spot, tohle místo doporučuji spíš pro WS, i když v létě tady určitě budou i kiteři.  Vítr je side-off.  Pláž začíná pod horou Mount Roja, pod níž se dá schovat před větrem na skvělé pláži. Info pro labužníky - před horou je taky nuda pláž.

Kdo preferuje surf na vlnách, na ostrově je nespočet možností. Spíš je umění najít místo, kde vlny nejsou. 

Angličtina

Se tady moc nenosí. A tak jestli Vás někdy napadne se přestěhovat do španělsky mluvící země, učte se Španělsky. My to trochu podcenili a teď čumíme. Všichni  říkaj, jak je lehká.. jo lehká asi jako každý jiný jazyk.. dobře, uznávám že v porovnání s čínštinou asi jo ;)

O tom, že španělé maj tak trochu všechno hozený do modu Maňana se snad ani nebudu rozepisovat. Kdo měl tu čest navštívit, tak asi ví a kdo neví ať je rád :) My se s tím pokusíme srovnat a taky trochu zpomalit tempo, které jsme dovezli z uspěchané střední Evropy.

Když vidím dnešní foto dne na FB - sníh 1.dubna!!! dotlačim tam poslední palačinku s banánem a jdu jezdit, abych na tu hrůzu zapomněl.

Adios muchachos !

Zdraví Vás Don Tomas, Senora Juana a Los Snickerlos 




© 2011 - 2024 Surfcentrum Všechna práva vyhrazena    ||    WebDesign, e-SHOP & hosting by 1K Design! Reklamní předměty
Reklamní plachty Reklamní propisky, reklamní tužky Zboží pro domov Partneři